Warmtepompen

Grond - water

De energie wordt uit de grond gehaald doormiddel van sonden, hier kan dan in de zomer ook een passief koelen op toegepast worden.

Er bestaan twee veel gebruikte manieren om warmte aan de grond te onttrekken, 1 wijze is deze van de warmtecollectoren, een horizontaal captatienet. De groote van het captatienet is afhankelijk van verschillende factoren waaronder: de samenstelling van de grond, het vochtgehalet en het vermogen van de warmtepomp. Een manier om een nattere bodem te verkrijgen is dieper uitgraven waardoor dan weer de plaatsingskosten oplopen.

De opbrengst bedraagt gemiddeld 25 W/m². Om een woning van 200 m² te verwarmen, heb je zo’n 250 m² vrije grondoppervlakte nodig. De COP is sterk afhankelijk van het seizoen omdat de buizen 70cm tot 1.5m onder de grond liggen. Bij een lange, strenge winter heeft dit systeem een slechter rendement.

De andere is deze van de sondeboringen.
Hierbij worden meestal boorputten gemaakt waar sondes inkomen om de warmte uit de bodem te onttrekken.
Wie boort tot 50 meter moet dit niet melden. Als je dieper boort, dan zal hiervoor een vergunning nodig zijn. Belangrijk om weten is dat een zekere bereikbaarheid van de bouwgrond noodzakelijk is, hetgeen problematisch kan zijn bij rijwoningen.
De gemiddelde opbrengst (per boormeter) is 50 W/m maar is afhankelijk van het type grond.

 

Belangrijkste eigenschappen

  • Verschillende vermogensklassen met vertrekwatertemperatuur tot 60 °C.
  • Hoge COP waarden met lage werkingskosten tot gevolg
  • Efficiënte circulatiepompen voor de primaire en de cv kring en de circulatiepomp voor de boilerverwarming zijn geïntergreerd.
  • Elektrische bijverwarming met weerstand